Mindfulness. Het is zo’n woord waar een beetje een zweverig en spiritueel zweempje om heen hangt. In de wetenschap (die van positieve psychologie) wordt deze term minder zweverig gebruikt. Het gaat eigenlijk gewoon om ‘in het moment zijn’. Nog steeds zweverig?
Snap ik.

Maar onderzoeker Matt Killingsworth heeft hier wel onderzoek naar gedaan. Hij noemt het meer ‘mind-wandering’. Oftewel, je gedachten nemen een loopje en zijn niet bezig met waar je zelf real-time mee bezig bent.
Je denkt aan vakantie, die rotklus, wat je gaat eten of dat je nog wat afspraken moet inplannen. En wat blijkt, als je gedachten vaak een loopje nemen, ben je minder gelukkig.

Matt doet nog steeds onderzoek hiernaar. En je kunt meedoen! Met de app “trackyourhappiness” welteverstaan. Met het gebruik van de nieuwste wetenschap én de nieuwste technologie helpt de app jou (maar natuurlijk ook zijn onderzoek) om de oorzaken van je eigen geluk beter te begrijpen.

De app vraagt je een paar keer per dag om wat vragen in te vullen. Op die manier krijg je een goed beeld van jouw leven, hoe je bepaalde momenten ervaart en wat de oorzaken zijn van jouw geluk. Niet alleen krijg jijzelf dus inzicht in wanneer je gelukkig bent en wat je op dat moment aan het doen was, je helpt de wetenschap ook een handje. Win-win, en daar wordt je toch al een beetje gelukkig van?