Met vlagen heb ik een grote onrust in me. Dan begint mijn zoektocht weer. Naar mijn ‘passie’. Want als ik om me heen kijk, zie ik mensen floreren en gelukkig zijn met hun passie. En op twitter, in boeken en op tv hoor ik het steeds: vind je passie, leef ernaar en je leven is compleet, zinvol, geeft voldoening en je werk zal nooit meer als werk voelen.

Nou. Dat wil ik ook wel.

Ik heb nooit echt hobbies gehad. Dat zie je ook aan de hoeveelheid hobby-gerelateerde spullen in mijn huis. Ik heb een naaimachine (je eigen kleren maken: cool!!), ik heb 50 boeken over handlettering (is tenslotte hip, je eigen posters en kaartjes maken, dus wil ik ook!!), ik heb de wereld aan schilderspullen (want je uiten in van die olieverfklonters, dat moet toch zo bevrijdend zijn?), ik heb rolschaatsen, van die vreselijk wielrenbroeken met zeem (en nog steeds is een racefietszadel echt niet comfortabel) en ik worstel nu om mijn laatste module af te ronden voor mijn propedeuse Psychologie. En dit is een kleine greep van mijn ‘hobbies’. Want al deze dingen doe ik inmiddels niet meer. Maar ja, ik zoek mijn passie! En je weet maar nooit waar die passie opeens oppopt tenslotte.

Na zo’n onrustvlaag, kom ik weer wat tot rust. Bijna in een soort: blijkbaar is de zoektocht naar mijn passie, mijn passie. Want leven zonder passie, is eigenlijk dood zijn. Dus dan maar een passie accepteren, die eigenlijk ook niet als passie voelt. Maar dan kan ik dat nog tegen iedereen zeggen die wel een doorleefde passie heeft.
Want al die mensen die als een soort maniak hun passie volgen, daar alles voor doen, nachten doorhalen om met hun passie bezig te zijn. Ik ben er gewoon jaloers op.

Maar de drang om een passie te vinden, levert ook onzekerheid op. Want waarom heb ik hem goddorie nog niet gevonden? En hoeveel troep moet ik nog kopen om erachter te komen? Tot ik deze week een artikel las. Die ik postte op Facebook en reacties kreeg van mensen waar ik van overtuigd was dat ze hun passie volgden, die zeiden dat ze em ook niet hadden. Met fijne ondersteunende filmpjes, quotes en artikelen. Waar ik soms met tranen in mijn ogen naar kon kijken. Want kon je dan toch een gelukkig, zinvol leven leiden zonder passie?

Voor nu heb ik weer rust. Ik ben volkomen oke met mijn passieloosheid. Voor nu.

Ben jij ook passieloos, maar word je soms ook gek van al die passie-fetisjisten? Misschien dat deze filmpjes jou ook even helpen:

 

Elizabeth Gilbert: Flight of the Hummingbird – The Curiosity Driven Life

Of lees de aanleiding van deze blog: ‘Screw finding your passion’