Oké. Dus spelen is goed voor je. En we hebben het gehad over waarom we niet meer spelen. Nu de million dollar question, hoe gaan we dat veranderen. Want ik denk dat de wereld een mooiere plek is als we meer zouden spelen (had ik al gezegd dat dat wetenschappelijk ook bewezen is?).

De tweede dag van het Counterplay festival lijkt hier op in te gaan. De aftrap hiervoor doet Dom Breadmore. Hij zegt: ‘play needs an inventation’. Mensen moeten uitgenodigd worden om mee te doen met spelen. Niet altijd werkt een directe uitnodiging. Soms moet het spelen an sich uitnodigend zijn. Een goede start is om te spelen en dat op een zichtbare plek te doen, zodat er toeschouwers ontstaan. Als mensen blijven kijken is dat al een goed teken, want dit zegt in ieder geval dat hun interesse is gewekt. Een persoonlijke ervaring hierover die ik ervaren heb tijdens de conferentie deel ik binnenkort in een andere blog.
Als iemands interesse is gewekt kan een klein stapje het enige zijn dat nodig is om iemand te laten spelen. Maar accepteer ook dat mensen de uitnodiging mogen weigeren. Toeschouwer alleen zijn is ook prima, het is arrogant om te denken dat iedereen gemakkelijk meespeelt.

Om mee te doen is het belangrijk is dat mensen zich veilig voelen. Het moet duidelijk voor de toeschouwers zijn dat het spel is. Het spel moet gemakkelijk te begrijpen zijn.

Als mensen mee willen doen met spelen, zorg dan dat ze zich gesteund voelen, dat ze gezien worden en gewaardeerd worden. Dat ze onderdeel van het spel worden.
Een belangrijk aspect van spelen is dat het mensen in hun kracht zet en niet dat het per definitie een competitie is.

De uitnodiging kan van mensen komen, die zelf spelen, maar het kan ook door de omgeving gecreëerd worden. Dom zegt daarover dat er een verschil zit in playful cities, dat zijn steden die speels opgezet zijn, en playable cities, dit zijn steden waar de bestaande infrastructuur van de stad gebruikt wordt om persoonlijke verbindingen te creëeren. Van persoon tot persoon en van persoon tot stad. Gave voorbeelden vind je hier: https://www.playablecity.com/projects/

Tijdens Counterplay heb ik een aantal workshops mogen volgen. Welke, en wat ik daar van opgestoken heb, deel ik in de komende blogs met je. Wellicht zitten er dingen bij, die we heel goed in Nederland kunnen gebruiken!

Tagged with: