“I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children’s laughter remind us how we used to be”
– Whitney Houston

Wat als we kinderen zelf laten praten over hun toekomst? Wat zouden ze ons dan vertellen? Wat kunnen wij, als volwassenen en beslissers, daarvan leren?
We vragen kinderen vaak naar hun ervaringen op school of die van het spelen bij vriendjes. Voor de ‘grote dingen’ vinden we ze vaak te jong. Wat als we ze vragen naar hun toekomst? Waar ze willen wonen, wat ze belangrijk vinden, wat ze van vriendschap vinden en hoe ze naar de wereld kijken? Wat ‘Europa’ voor hen is?

Europa worstelt met een minder positief imago. Veel mensen hebben het gevoel dat het alleen nog maar over de economie en over vluchtelingen gaat. Terwijl Europa juist ook over vriendschap en vrede gaat. Het verhaal verteld door de huidige leiders lijkt minder goed aan te slaan. Terwijl het ook het verhaal is van onze kinderen, voor onze kinderen, het verhaal over hun toekomst. Volwassenen bepalen, maar vergeten de jongere generatie te bevragen. Terwijl zij het langste met de consequenties van beslissingen moeten leven. Wat als we kinderen zelf dat verhaal opnieuw laten maken en vertellen? Voor nu en voor hun eigen toekomst?

Daarom zijn we (Wieke en ik) in Brussel. Om te onderzoeken of er meer mensen geloven in onze droom; een Europese Kindertop voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar geïnspireerd op de G1000 in Groningen. In Brussel; het hart van de Europese democratie. Nieuwsgierig of meehelpen? Laat het ons weten!
De komende tijd bloggen wij over onze Europese avonturen op een eigen website:
https://vangroningennaar.wordpress.com/ op deze website lees je ook blogs van onze eerdere democratische avonturen in IJsland.