Spelen. Vroeger kon je er geen genoeg van krijgen. Al had je de hele dag al gespeeld, ook al was je zo moe dat je ogen dichtvielen. Als je aan het spelen was, was de tijd altijd te kort. Met legoblokjes in je hand in slaap vallen, je Barbiepop vind je sochtends ergens aan het voeteneind. Er is iets met spelen dat er voor zorgt dat je door wilt gaan, hoe moe je ook bent.

Spelen opent deuren. Het ontzorgt, het geeft energie. En bovenal geeft het plezier! Neurologen, ontwikkelingspsychologen, biologen en onderzoekers zijn het er allemaal over eens: spelen is een biologisch proces. Het vormt ons brein, het helpt ons evolueren, het maakt ons slimmer en we kunnen ons door spelen makkelijker aanpassen aan onze omgeving. Spelen staat aan de basis van creativiteit en innovatie.

En spelen is niet alleen maar een spelletje spelen, of een sport beoefenen, spelen in de breedste zin van het woord. Kun jij je een leven voorstellen zonder boeken, films, kunst, grapjes of drama? Zonder flirten, dagdromen of ironie? Het is als lucht. Het is overal om ons heen, maar we zien het niet altijd.

Als kind spelen we van nature. We gaan gewoon doen wat we leuk vinden.. Als we ouder worden, moeten we ‘zinvol’ bezig zijn en geld verdienen. En wordt spelen als tijdsverspilling gezien. Maar wat als spelen juist als catalysator werkt? Dat we met een klein beetje spel, we juist productiever en efficiënter worden?

Ik wil met spel en spelen mensen laten ontdekken, creëren en maken. Want dat is hoe ideeën uiteindelijk vorm krijgen en concreet worden. Door op allerlei manieren een idee vast te pakken. Soms zelfs letterlijk. Iedereen heeft vroeger gespeeld, het is tijd om dat plezier weer terug te vinden!