Gewoon doen, dat is eigenlijk wat wij…gewoon doen. Wij, zijn in dit geval Marian en Wini. Twee zpp-ers met dezelfde drive en doel: de wereld een beetje mooier maken door bijzondere dingen te organiseren en realiseren. 

Samen hebben we ervaring opgedaan met de organisatie van de JongerenTop (JOT.) in de Groningse aardbevingsregio. Het doel van de JongerenTop was, en is, om jongeren een stem en invloed te geven in grote thema’s die voor hun toekomst van groot belang zijn, zij leven tenslotte langer met de gevolgen dan volwassenen. Op 7 juni 2019 kwamen meer dan 800 jongeren bij elkaar om het te hebben over de toekomst van de regio. Wat is er nodig in hun directe leefomgeving en wat vinden zij belangrijk?

Soms krijgen we reacties hoe we die JongerenTop zo snel georganiseerd hebben, hoe het idee is ontstaan en hoe je ertoe komt om het te realiseren. Waarschuwing: dit gebeurt niet van de een op de andere dag. Er gaat een heel proces aan vooraf en ook naderhand moet er nog van alles gebeuren. 

Achteraf gezien hadden we dit proces graag vastgelegd. Enerzijds om te laten zien dat als je een droom hebt je gewoon moet beginnen en anderzijds om inzicht te geven in zo’n proces. 

Op dit moment staan we ‘weer’ aan het begin van een tof initiatief dat we samen gaan organiseren, namelijk: ‘(H)oren naar de Toekomst’: Kinderen (8-12 jaar) en jongeren (16-27 jaar) gaan samen aan de slag met organisaties en bedrijven om provinciegrens-overstijgend de toekomst vorm te geven!

En, ook wij blijven leren, dus dit keer willen we wekelijks, op de een of andere manier, dit proces vastleggen. Om te laten zien wat er soms voor nodig is om een idee van de grond te krijgen. Om anderen, en onszelf, te inspireren en te motiveren om door te zetten en ideeen te uit te voeren. Want de allereerste stap is: gewoon doen.

 

Tagged with: